as-salamualaikum bg readers muslim dan muslimah
hai geng , gurls, guys , and everyone !
today post is about cooking !
yaaa ~
memasak
merupakan perkara yang penting bagi insan yang bergelar perempuan
mahupun lelaki , even remaja pun kene tau masak tau
yelahh , kan parent kadang2 keluar tinggal kita kat rumah
kita lapar then check dapur
pastu tak ade makanan yang tinggal
so , kenalah masak utk memenuhi keperluan
perut yang sedang menjerit meminta diisi
(jangan buat macam tu pulak bulan puasa ni)
kebiasaannya mesti kita yang malas ni , masak mee segera je
kalau kat rumah , aku rajin tumis mee segera tu
tak sedap masak macam tu je , tak syokk , tak puas makan
hahahahha.
apa?
apa?
macam mana nak buat mee segera tumis ?
senang je
bahan-bahan :: bawang putih seulas , bawang merah medium sebiji , lada api 3 biji
senang je
bahan-bahan :: bawang putih seulas , bawang merah medium sebiji , lada api 3 biji
(ikutcitarasa masing2 la , aku suka pedas so bnyk cili) , sebiji telur ,
beberapa helai sayur sawi ,minyak secukupnya utk menumis dan air
tu mmg paling simple lah , tapi kalau terlebih rajin , tambah fishcake , bebola ikan ke , udang ke , sotong ke , potongan ayam ke , sedap jugakk
tu mmg paling simple lah , tapi kalau terlebih rajin , tambah fishcake , bebola ikan ke , udang ke , sotong ke , potongan ayam ke , sedap jugakk
panaskan minyak ,tumis bwg putih then bawang merah , then masuk cili , kasi naik bau ,
masuk kan perisa mee segera , dah pecah minyak baru masuk air , tunggu melegak
masukkan mee , then tunggu kembang sikit ,
masukkan mee , then tunggu kembang sikit ,
pecahkan telur masuk dalam tu , macam dah masak telur tu masuk sayur
TADAAAA !!
sedap dihidang sementara masih panas :3
kalau lagi malas , masak mee segera guna air panas je
tu memang malas tahap dewa
aku pun buat macam tu jugak kalau malas sangat
tapi tak bosan ke asek-asek makan mee segera
tak maggie , mee sedap
tak mamee , ruski pun bantai ,
kannn , kann , kannnn ?
ni tau pasal mee segera ni since masuk sekolah asrama lagi
tipu lah , kalau budak hostel tak makan
*mungkin ade tapi aorang dua je kot
lapar kot tengah-tengah malam kat hostel
okay ni macam dah melalut sangat ni
actually aku nak share resepi lain
sekarang resepi lain pulak aku tulis , haishh
masak mee segera mostly semua orang boleh buat ,
sebab dah tulis macam malas je nak padam balik
hehhehehe ,
okay , slot masakan malas kali ni ade lah
resepi turun temurun dari generasi ke generasi
masakan simple tapi sedap gileee
and heaven gila makan bersama nasi putih suam-suam kuku
terimalahhhh ~
SARDIN KICAP MAMA DA BEST !!
bersama SARDIN MERAH CILI API :3
bahan-bahan untuk SKMDB :: bawang putih , halia , bawang holland , cili merah dan hijau , ikan sardin(sedap yang besar) , air asam jawa ,kicap manis , kicap masin jika perlu ,
serbuk perasa ( ajinamoto ke pape ke )
bahan-bahan untuk SMCA : lebihan kuah tomato sardin , ikan sardin , cili api perbagai warna (suka pedas letak banyak ) , bawang merah kecik ( suka bawang letak banyak ) ,
limau nipis or limau kasturi ( pakai kasturi pun sedap jugak )
SARDIN KICAP MAMA DA BEST!!
cara-cara : panaskan minyak , then masukkan ikan sardin tadi ( tapi korang kene watchout sikit , ikan sardin tu meletup tau , korang nak masak kene perang lah sikit dengan minyak panas tu , tak pun , tutup kuali tu dengan tudung periuk ke pape ke ) ,
tunggu sehingga garing , then campak je halia bersama bawang putih ,
dah naik bau , terus masukkan kicap manis , gaul-gaul sikit ,
kasi rata , then letak serbuk perasa beserta air asam jawa
(jgn letak bnyk sangat air asam, agak2 , kene balance rasa baru sedap) ,
macam dah menggelegak sikit tu , masukkan bawang holland bersama cili tadi ,
tunggu kejap kasi bawang layu ,
tapi jangan layu sangat nanti tak dapp pulak
kalau rasa macam tak cukup masin , tambah kicap masin sikit
(jangan tambah garam t dak berapa best rasa dia , tak kau mama aku cakap ),
gaul2 sikit dan
TARAAA !
dah pun siap , bole hidang dah atas meja
:3
SARDIN MERAH CILI API
yang ni tak payah masak , ni paling simple
cara-cara : masukkan ikan sardin bersama kuah tomatonya kedalam sebuah mangkuk , campak cili api bersama bawang merah tadi , then perah asam limau secukupnya , letak garam secukup rasa , gaul-gaul , dan
TADAAAA !
dah siap , boleh hidang terus fresh atas meja
sebab ape resepi ni bersama , sebab nak elakkan pembaziran
biasanya orang kalau masak sardin kicap ni
dia tak guna kuah tomato yang ade dalam sardin
aku tak tau lah orang lain buat ape dengan kuah tu , tapi
kalau mama aku selalu buat macam ni masa kecik-kecik dulu
lagipun aku suka sardin mentah dari masak
pelik kan ?
hahhaa , pape pun , makanan jugakk
so , that's all my sharing today ,
kalau korang try kat rumah
jangan lupa leave komen kat bawah :)
letak gambar sekali ,
letak gambar sekali ,
okay then , happy cooking to all
salam ramadan
k bai ~
No comments:
Post a Comment